dilluns, 23 de febrer del 2015

Verònica: El pas per Joves en Acció ha estat per mi el començament d'una nova etapa.

Encara recordo quan vaig anar a la xerrada informativa del curs i vaig decidir apuntar-m'hi. El que vaig sentir allí em va cridar l'atenció i vaig pensar que podia ser el començament d'una nova etapa (i no hem vaig equivocar!). 

No canviaria la decisió que vaig prendre per res del món. 


El temps a Joves en Acció ha passat molt ràpid! Ja ho diuen que quan t'ho estàs passant bé el temps passa volant, les sessions eren molt amenes i ens ho passàvem molt bé. 

Durant el temps que he estat al programa he après moltes coses. Per exemple, una d'elles, encara que pugui semblar estrany i que no tingui gaire a veure amb la temàtica del curs, ha estat que he après a perdre la vergonya. El fet de perdre la vergonya em serà de molta ajuda ja que si el dia de demà trobo una feina de cara al públic la vergonya no la necessitaré. I perdre la vergonya no ho he fet jo sola ... M'han ajudat molt les sessions fetes amb la tutora i també amb els altres companys i companyes del curs. 
Una altra cosa que també he après és que, a vegades, no és tan necessària l'experiència per a aconseguir una feina. A vegades, i a les visites a les empreses i trobades amb els seus responsables ens ho han dit, el més important és tenir ganes de treballar, aprendre i voler fer coses.  

Les diferents sessions, visites i activitats i l'acompanyament de la tutora han aconseguit que féssim molts canvis en la nostra manera de veure les coses i en les nostres perspectives de futur. Ens hem sentit tots i totes molt recolzats i, sobretot, ens hem adonat que allò que volem ho podem aconseguir.

Has estat un curs curt però intens. Un curs que per mi s'ha convertit en una nova aventura a realitzar. Cada dia de classe he après una cosa nova, de la temàtica del curs i també de la vida. 
Diria que he après, sobretot, a viure  la vida amb un somriure d'orella a orella i amb més positivisme. Només per això ja tornaria a fer aquest curs 10.000 vegades més. Per mi ha estat una experiència inoblidable que gràcies a ella podré seguir tenint ja que ara he començat a fer el Joves Per l'Ocupació de Cambrers.

Sense Joves en Acció res no hagués estat possible! GRÀCIES!!

Verònica M.N.

dimecres, 18 de febrer del 2015

Quins són els valors del món laboral? Han canviat els d'ara als de fa 25 anys?

Quins són els valors del món laboral? Han canviat els d'ara als de fa 25 anys?. Avui hem intentat respondre aquestes dues preguntes.

Aquestes setmanes han estat de molts canvis al grup. Nou dels Joves en Acció ens han deixat per fer la formació d'Estètica i Cambrers del programa Joves per l'Ocupació i uns altres 5 han començat altres formacions per a persones aturades. Això ha fet que ens haguem d'adaptar als canvis i a la nova situació.

Avui hem començat les classes de nou, amb noves incorporacions de les persones que han estat treballant temporalment, o d'altres que només estaven fent altes tutoritzades. Hem iniciat les classes amb una "pastilla formativa" que es diu "Recerca de Feina: Per on començar?". Estarem treballant-la fins al final del programa.

La classe d'aquest dimarts 17 de febrer l'hem dedicat a analitzar el mercat laboral. Hem volgut saber quins són els valors actuals i si han canviat als de fa 25 anys. A la vegada, també hem  pogut comparar la situació d'aquí amb la dels mercats laborals d'altres països, d'on alguns joves són originaris (Perú, República Dominicana, Marroc,etc.).


Així, després de saber que s'entén per mercat laboral, hem fet una dinàmica. Ens hem distribuït uns papers on hi havia unes frases escrites amb afirmacions sobre el mercat de treball. Cadascú en teníem dues i hem hagut d'escollir si eren valors del mercat laboral de fa 25 anys o valors del mercat laboral actual.
Gairebé no hem tingut cap dubte al respecte, però l'anàlisi de les frases ens ha portat a fer un debat entretingut.

Hi havia frases que contraposaven idees com: una feina per tota la vida a una feina canviant, un contracte indefinit a un de temporal, fer sempre el mateix a haver d'adaptar-se als canvis, tenir un horari fix a flexibilitat horària, obeir ordres a tenir iniciativa i noves idees, salari fix i amb increments anuals amb remuneracions variables, ... Aquestes eren algunes de les idees que ens van servir per saber com havia canviat el mercat laboral i com era actualment. Tenint així clars com eren els valors del mercat actual vam treure'n les capacitats que se'ns requeria: iniciativa, formació, idiomes, capacitat d'adaptació al canvi, capacitat d'aprenentatge, paciència, disponibilitat,... entres moltes d'altres.

Així, de l'extern, vam passar a l'intern. De la societat vam passar al jo. Vam començar a pensar com érem nosaltres ja que creiem que és important que ens coneguem. El dia anterior ens havíem inscrit a una oferta i quan havíem de dir perquè era interessant que l'empresa ens triés a nosaltres, a algunes, ens va costar molt. Cal saber com som, que sabem fer, quines habilitats tenim, quines capacitats, quines aptituds i actituds, ... Cal saber-ho per poder-les comunicar, en ofertes de treball o entrevistes, i per poder-les millorar si cal. A la vegada que, cal saber-ho, per poder escollir bé el nostre camí professional i/o educatiu.
Per fer-ho vam fer una altra dinàmica, en un full de paper vam escriure aquella activitat que fèiem o fem que ens encanta, que ens apassiona, que ens mou, ... cadascú en vam triar una. Un cop triada, vam pensar en les habilitats que eren necessàries per dur a terme aquella activitat i les vam compartir. Després, els companys i i companyes del grup ens van ajudar a ampliar les que nosaltres ja havíem posat.

I ens vam quedar aquí ... Si voleu saber com continua això, el proper dimarts seguirem i us explicarem més.

Joves en Acció, 18 de febrer de 2015.



divendres, 13 de febrer del 2015

Què és i què fa una Empresa de Treball Temporal?.

El passat dimecres 4 de febrer havíem de fer una xerrada per conèixer com funcionava una Empresa de Treball Temporal (a partir d'ara, ETT), en concret, l'ETT Manpower, però la neu ens ho va impedir. Vam canviar la data i la vam posposar per ahir, dijous 12 de febrer a les 10'30 hores del matí, a la Sala d'Actes de La Fassina.


En aquesta xerrada hi vam participar joves de tres programes diferents: Joves en Acció (el nostre), Joves per l'Ocupació del 2014 i la Casa d'Oficis de la Terra. En total, uns 25 joves.


La xerrada era a càrrec de l'ETT Manpower, situada al carrer Santa Clara núm.8-10 de Vilafranca del Penedès. Vam comptar amb la presència de la Mònica Casan, Directora de les oficines de l'Alt i Baix Penedès i el Garraf, i la Maribel Granado, Directora de les oficines de l'Anoia.

Durant la xerrada ens van parlar una mica de Manpower i de la seva feina i es van centrar molt en com era l'itinerari si anàvem a inscriure'ns en una ETT i en tècniques de recerca de feina.

Ens van explicar que, en la seva manera de treballar, era molt important el treballador o treballadora que busca feina. Una de les seves tasques era fer entrevistes a les persones, per tenir clar quin era el seu perfil, fer-li un itinerari d'inserció i oferir els candidats i candidates directament a les empreses on creien que podrien encaixar. És a dir, que no es limitaven només a rebre ofertes.
En aquest sentit, van remarcar, que era important estar inscrit a totes les ETT's i anar-hi fent un seguiment. Passar-hi de tant en quant, cada 1 o 2 mesos, per donar-se a conèixer i convertir-se en un possible candidat o candidata per les diferents ofertes i també per les ofertes ràpides que els hi anaven arribant.

Després ens van parlar de la recerca de feina. En primer lloc, de la importància de conèixer bé dos dels factors que hi entren en joc: el mercat de treball i a nosaltres mateixes. És a dir, és clau saber com és el món laboral actual, que demana, que necessita i quins valors hi entren en joc, per poder saber que necessitem per formar-n'he part i evitar frustracions. A la vegada, és molt important conèixer-nos a nosaltres mateixes. Saber com som, que sabem fer, que se'ns dóna millor, que cal millorar, ... I, a la vegada, un cop ens coneguem, saber com ho podem comunicar.

Tenint clars aquests dos factors, un més extern o social i l'altre més intern o personal, és com cal avançar en el camí de la recerca de feina. Aquest camí comporta: plantejar-nos uns objectius que siguin realistes, veure com els podem assolir-los, fer un full de ruta per aconseguir-los, treballar en aquest full de ruta i anar avaluant si els aconseguim o no per poder rectificar, fer canvis i millorar.

Amb aquest esquema tant interessant ens van aportar informacions que ens seran molt útils per la recerca de feina. En aquest sentit ens van parlar de l'existència d'uns requisits mínims i imprescindibles per poder trobar feina actualment i al Penedès (formació, llengües i carnet de conduir) i quines són les ofertes que més es poden trobar. També que actualment estem començant el que anomenen com l'era del talent, les empreses busquen persones amb talent, amb capacitats concretes. I per últim, també volem destacar, que ens van quines són les competències que més busquen les empreses: capacitat d'aprenentatge, capacitat de treballar en equip, responsabilitat en el treball, actitud positiva i optimisme, flexibilitat i adaptació i orientació al client.

Va ser una xerrada molt interessant i que ens va aportar molta informació necessària a tots els i les joves que hi vam participar.

Joves en acció, 13 de febrer del 2015.


dilluns, 9 de febrer del 2015

Leila: Com ha estat la meva experiència a Joves en Acció?

Aquests dies estem de canvis, moviments, sortides, ... sembla una mica difícil tenir el bloc actualitzat. Alguns dels i les joves estan trobant formació o treball i això fa que estiguem visquent molts moviments.

Per aquest motiu hem decidit anar intercalant el que fem amb les nostres vivències i experiències dins del programa. 

 La Leila és la primera valenta i això és el que ens diu: 

" La meva experiència al programa de Joves en Acció ha estat molt satisfactòria. Gràcies a aquest programa he pogut aprendre moltes coses necessàries per a la vida en el futur, i he aconseguit trobar coses que em motiven i que m’agraden, com per exemple el curs d’estètica que estic fent. 

Abans d’apuntar-me a aquest programa no tenia massa clar que volia fer, i estava molt perduda en aquests temes, així que estic molt contenta del que he pogut treure d’aquesta experiència. 

El que més m’ha agradat d’aquest programa són les amistats que he fet, les experiències compartides, les diverses activitats que hem realitzat durant cada setmana que he pogut assistir, i tots els coneixements i oportunitats amb els que he sortit després del programa. 

Me'n alegro molt d’haver pogut participar, i espero amb moltes ganes poder tornar-me a apuntar l’any que bé, però aquest cop per centrar-me en l’àmbit de buscar feina. 

Trobaré a faltar a la gent i aquests dies de bon rotllo.".

Leila F.S (20 anys)

dimecres, 4 de febrer del 2015

Joves en Acció ... som notícia!

Avui, un dia en que la neu ens ha donat temps per buscar i re-buscar i per avançar feina, hem descobert que els Joves en Acció som notícia.

El programa Joves en Acció per la Recerca de Feina està a menys de 2 mesos de finalitzar la seva edició del 2014. 

En total, gairebé una seixantena de joves d'entre 16 i 30 anys han participat al programa de diferents maneres. Ja sigui, a través d'itinerari individual i/o tutories, ja sigui a través de trobades en grup o amb una combinació de les dues.

Des de l'agost de 2014, que va iniciar el programa, sembla ser que ens hem activat. En aquest curt camí, 19 joves han pogut trobar feina, alguns temporal i alguns encara hi estan treballant, i altres 22 estan participant o han participat en accions formatives.

Nosaltres estem contentes, doncs només que una de nosaltres s'hagi activat o aconseguit trobar alguna cosa per continuar el seu camí ... ja ho considerem un èxit!!.

Aquí us deixem l'enllaç a les notícies perquè pugueu llegir una mica més "19 joves han trobat feina a través del programa joves en acció per la recerca de feina".